Dunstan babytaalmethode
Baby’s maken allerlei geluiden. Als ouder(s)/verzorger(s) hoor je ze de hele dag. Er zijn heel veel verschillende geluiden, maar de Australische Priscilla Dunstan ontdekte dat alle baby’s wereldwijd vijf universele geluiden maken. Deze geluiden ontstaan door basisreflexen van baby’s en zijn daardoor dus onafhankelijk van de taal die ouders spreken. Er is een geluid voor honger, er is een geluid voor een boertje dat dwars zit, er is een geluidje voor darmkrampjes, een geluidje voor moe zijn en een geluidje voor ongemak. Het in vroeg stadium leren herkennen van deze geluiden, kan voor ouders heel fijn zijn. Door de geluiden te herkennen, kun je als ouder(s)/ verzorger(s) beter en eerder inspelen op de behoefte van je kindje en weet je sneller wat je kindje nodig heeft.
Na een maand of drie, vier doven de reflexen en daarmee de geluiden langzaam uit en maken plaats voor bewuste communicatie van je baby.
Welke geluiden zijn er?
- Neh: baby heeft honger en wil gevoed worden
- Auw: baby is moe en wil slapen
- Eh: baby heeft last van een dwarszittend boertje
- Eairh: baby heeft last van darmkrampjes
- Heh: baby ervaart ongemak (vieze luier, te warm of koud, ongemakkelijke houding)
Naast de geluiden zijn er ook bepaalde fysieke kenmerken die je bij elk geluid kunt zien. Dit kan het herkennen gemakkelijker maken.
Voordelen
Het herkennen van deze vijf specifieke geluiden heeft zowel voordelen voor jullie als ouder(s) / verzorger(s) als voor de baby.
- Meer zelfvertrouwen en rust bij jou en je kindje: wanneer je kunt inschatten wat je kindje nodig heeft en je kunt je kindje hierin ondersteunen, kan dat druk en stress wegnemen. Je kunt vanuit rust en vertrouwen op je kindje reageren en je kindje voelt dat hij/zij op jou kan vertrouwen.
- Betere slaap: door te herkennen wanneer je kindje moe is, kun je hier op inspelen en zal je kindje gemakkelijker in slaap komen. Maar als je kindje niet zo goed slaapt, kun je aan de geluidjes die je hoort herkennen wat er aan de hand is.
- Betere voedingen: je herkent immers het geluidje voor honger waardoor je gaat voeden op de momenten dat je kindje ook echt wilt drinken.
- Minder huilen: doordat je de behoefte van je kindje beter herkent, geeft dit rust en vertrouwen bij je kindje. Je begrijpt wat er nodig is en daardoor is “verder” huilen niet nodig
- Vaders kunnen de geluiden ook leren herkennen en daardoor een gelijkwaardige band opbouwen met hun kindje.
Tijdens consulten kan ik, als jullie dat willen altijd meer informatie geven over de geluidjes die we horen bij jullie kindje.